7 лютого 2024, 16:50, Політика

Денис Шмигаль: скасування мит на агропродукцію мають закріпити в Угоді про асоціацію з ЄС

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що в уряді розраховують на те, що вдасться закріпити скасування мит, які стосуються української аграрної продукції, в Угоді про асоціацію з Європейським Союзом. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Цю тему Денис Шмигаль в Києві обговорив з високим представником Європейського Союзу в закордонних справах і з політики безпеки Жозепом Боррелем. Прем'єр-міністр назвав зазначений напрямок одним із головних у торговельних відносинах з Євросоюзом.

Слід зазначити, що Угода про асоціацію з Європейським Союзом – це угода між Європейським Союзом та державою, яка не є членом ЄС, яка створює рамки для співпраці між сторонами. Області співробітництва зачіпають розвиток політичних, торгових, соціальних, культурних зв'язків та зміцнення безпеки.

“Ми вітаємо рішення Єврокомісії продовжити до червня 2025 року повне скасування мит на українську продукцію. Разом з Угодою про асоціацію це рішення забезпечить Україні так званий економічний безвіз. Ми не тільки очікуємо якнайшвидшого схвалення цієї ініціативи всіма інституціями ЄС, а й вважаємо важливим закріпити такий — повністю вільний — режим торгівлі в самій Угоді про асоціацію. Сподіваюся, що переговори зможуть анонсуватися під час Ради асоціації", — сказав Денис Шмигаль.

Як писав AgroPolit.com, ЄС підтримає Україну сучасною технікою для розмінування земель. Також Польща посилює перевірки на кордоні для агропродукції з України.

в