5 лютого 2024, 18:01, Торгівля

Польща хоче обкласти додатковим податком українську олію та цукор

У Польщі обговорюють можливість застосування до виробників аграрної продукції з України жорстких фіскальних методів – зокрема мова йде про цукор і рослинну олію. Про це повідомив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, пише «Дзеркало Тижня».

За його словами, запропонована модель передбачає введення 8% податку на додану вартість для виробників олії та обмеження у надходженні українського цукру. Заступник міністра сільського господарства Польщі прокоментував загальнодержавний страйк польських фермерів, який має розпочатися 9 лютого.

Організатори акції обіцяють, що вона триватиме протягом 30 днів, а її учасники блокуватимуть польсько-українські пропускні пункти на кордоні. Міхал Колодзейчак зазначив, що підтримує рішення польських аграріїв. Польський урядовець наголосив, що «кордон з Україною має бути дуже щільно закритий».

Глава польського уряду Дональд Туск повідомив, що, якщо ЄС погодиться, Україна зможе щороку отримувати 15 млрд євро.

Ми аналізуємо те, що відбувається. У Мінсільгоспі не було відповідного підрозділу, який би аналізував на постійній основі, скільки і яких товарів надходить до Польщі. Це не має відбуватися за ставкою 0%, яка призначена для польських виробників та польських споживачів», – зазначив Міхал Колодзейчак.

Як писав AgroPolit.com, Польща посилює перевірки на кордоні для агропродукції з України. Також угорські фермери готуються перекрити український кордон.

в