9 лютого 2024, 18:00, Торгівля

Україна нарощує експорт цибулі: експерти розповіли, що буде з цінами

Україна нарощує показники експорту цибулі, але оптові ціни на цей продукт на внутрішньому ринку залишаються стабільними – 13 грн за кг. Про це повідомляє EastFruit.

За словами експертів, ціни на українську цибулю в лютому 2024 року у 2,5 рази поступаються показникам аналогічного періоду минулого року. Поточні ціни наближені до середніх значень за останні роки.

Аналітики стверджують, що ситуація з цибулею підтверджує, що українським аграріям за рік вдалося відновити виробництво овочів у достатніх об’ємах, незважаючи на те, що російські окупанти знищили овочівництво на півдні країни.

За підрахунками експертів, українські трейдери щодня вивозять до інших країн близько 300 т свіжої цибулі. Найбільше її купує Румунія. Україні також вдалося відновити експорт цибулі до Молдови. Там ціни на цей продукт зростають.

Оптовики та фермери з України, які мають цибулю високої якості у сховищах, поки що не поспішають її продавати. Переважно намагаються продавати лише ту продукцію, якість якої починає погіршуватися. Якщо врахувати, що внутрішній попит на цибулю зараз доволі високий, і експорт зростає, а ціни не змінюються, то можна зробити висновок про те, що запаси продукції наразі доволі високі»,  – зазначили аналітики EastFruit.

Як писав AgroPolit.com, картопля в Україні продовжить дорожчати. Також ембарго на агропродукцію діятиме до прийняття спільного з Україною рішення.

в