10 лютого 2024, 09:00, Фінанси

В ООН розповіли, що відбувається з цінами на продовольство в світі

Індекс світових цін на продовольчі товари впав у січні через зниження цін на зернові та м’ясо, що з лишком компенсувало зростання цін на цукор. Про це повідомили у Продовольчій та сільськогосподарській організації ФАО.

Індекс продовольчих цін ФАО відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на продовольчі товари, які торгуються у всьому світі. У січні він у середньому знизився на 1%, порівняно з минулим роком. Індекс цін на зернові знизився на 2,2% порівняно з попереднім місяцем.

Світові експортні ціни на пшеницю знизилися в січні через сильну конкуренцію між експортерами та надходження нещодавно зібраного врожаю в країни південної півкулі. Ціни на кукурудзу різко впали, відображаючи покращення умов урожаю та початок збору врожаю в Аргентині та збільшення поставок в Аргентині.

Ціни на рис зросли на 1,2% в січні. Що відображає високий експортний попит на тайський і пакистанський рис вищої якості та додаткові закупівлі Індонезією. Ціни на рослинну олію незначно зросли на 0,1% порівняно з груднем.

Відбувається помірне зростання міжнародних цін на пальмову та соняшникову олії, що компенсувало зниження цін на соєву та ріпакову олії. Світові ціни на пальмову олію були викликані сезонним зниженням виробництва в основних країнах-виробниках.

Як писав AgroPolit.com, ООН планує знайти $290 млн для українських аграріїв. Також Україна заборонила імпорт м'яса з Іраку, Швеції та США.

в