5 лютого 2024, 14:30, Земля

В Україні землю військовим можуть передати в постійне користування

До Верховної Ради внесли законопроєкт №10417-1, який передбачає передачу земельних ділянок у постійне користування учасникам бойових дій. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Цей проект Закону є альтернативним до законопроекту «про внесення змін до Земельного кодексу України щодо пільгового надання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності учасникам бойових дій».

Основним законопроєктом передбачається встановлення пільгового механізму оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності в розмірі не більше 2 га для учасників бойових дій на період воєнного стану та після 5 років з моменту його припинення.

Альтернативний проєкт закону пропонує інший постійний механізм надання користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності учасникам бойових дій, який дозволить мати у постійному користуванні учасників бойових дій таких земельних ділянок з правом передачі їх в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Механізм надасть можливість захисникам України виробляти агропродукцію без обмеження у розмірах земельних ділянок та строків користування або передавати ділянку в оренду.

Як писав AgroPolit.com, на оформлення невитребуваних паїв уряд готується дати ще два роки – текст законопроєкту. Також електронні розписки потрібні аграрному ринку.

в