2 лютого 2024, 18:01, Політика

Посол Євросоюзу прокоментувала нові правила торгового безвізу для України

Продовження торгового безвізу між Євросоюзом та Україною передбачає кількісні обмеження для трьох позицій сільськогосподарської продукції, а не їх заборони. Про це заявила посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова, пише Укрінформ.

Вона зауважила, що Брюссель пропонує й надалі тримати ринки ЄС відкритими для України. Катаріна Матернова додала, що передбачається використання автоматичних запобіжників, які, стосуються не всієї агропродукції, а лише трьох позицій.

Обмежувальний механізм застосують у випадку, якщо окремі країни Євросоюзу доведуть шкоду, якої зазнають їхні виробники. Слід зазначити, що Єврокомісія у січні запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, вироблених в Україні. Це означає продовження режиму лібералізації торгівлі між Євросоюзом та Україною.

Рівень застосування запобіжників знаходиться на середніх показниках імпорту за 2022-2023 роки. Тобто про заборону не йдеться. Мають місце кількісні обмеження. Але я вважаю, що найважливіше у пропозиції яка ще тільки має бути схвалена полягає в тому, щоб залишити європейські ринки здебільшого відкритими для української продукції», – сказала Катаріна Матернова.

Як писав AgroPolit.comекономічний безвіз з ЄС хочуть продовжити до 2025 року, але зі змінами. Також ЄС хоче оновити торгову угоду з Україною, врахувавши позицію польських фермерів.

в