2 лютого 2024, 16:50, Логістика/Техніка

Морські порти можуть збільшити показники зернового експорту

Українські морські порти не завантажені і можуть суттєво наростити об’єми перевезень аграрної продукції. Про це заявив глава Адміністрації морських портів України Юрій Литвин, пише Інтерфакс-Україна.

Він підкреслив, що показники зернового експорту за січень 2024 року поступаються результатам попереднього місяця. Юрій Литвин визнав, що січень є періодом традиційного спаду у морських перевезеннях.

Експерт повідомив про те, що доставка зернових вантажів у порти Великої Одеси автомобільним та залізничним транспортом збільшилася. Юрій Литвин розповів, що місцева влада та трейдери працюють над прискоренням розвантаження автотранспорту. В якості прикладу можливого збільшення ефективності, фахівець назвав порт «Південний», який, за його словами, працює на 30-48% від потенціалу у прийманні зернових вантажів.

Потенціал перевезень, зокрема, з Одеси значно більший. Доказ цьому — рекордні результати роботи українського зернового коридору. Міністерство інфраструктури спільно зі Збройними силами України і АМПУ працюють над тим, щоб розширити приймання вантажів, яким може завдаватися шкода під час обстрілу портової інфраструктури російською стороною. Маю на увазі, контейнерні та поромні перевезення», – зазначив Юрій Литвин.

Як писав AgroPolit.com, польські фермери готують новий страйк на кордоні з Україною. Також в Україні цукру має вистачити для експорту і внутрішніх потреб.

в