1 лютого 2024, 18:01, Рослинництво

В Україні розмінування зроблять доступним для малих фермерів – Денис Шмигаль

Гуманітарне розмінування в Україні залишається важливим напрямом роботи в контексті майбутньої посівної кампанії. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр зазначив, що закупівля послуг з розмінування має стати доступною для кожного аграрія. Денис Шмигаль підкреслив, що Мінекономіки у співпраці з міжнародними партнерами має створити механізм, який дозволить скористатися послугами з розмінування навіть малим фермерам.

Очільник уряду повідомив, що у 2024 році у держбюджеті передбачили 3 млрд гривень на гуманітарне розмінування. За його словами, в Україні почалася робота над планом пріоритезації розмінування. Денис Шмигаль додав, що в Україні планують спростити сертифікацію операторів з розмінування.

Готуємося до третьої посівної кампанії в умовах великої війни. Цьогоріч у державному бюджеті ми вперше заклали 3 млрд грн на програми гуманітарного розмінування. Дав завдання Мінекономіки подати постанову, яка врегулює порядок компенсації сільгоспвиробникам за проведене розмінування. Працюємо над цифровізацією процесу. Крім того, на засіданні Національного органу з протимінної діяльності буде розглянуто стратегію гуманітарного розмінування, яку далі буде винесено на засідання РНБО», – зазначив Денис Шмигаль.

Як писав AgroPolit.com, Туреччина запровадила санкції проти російських кораблів, що йдуть з Криму. Також відкриття портів стало головним досягненням України у 2023 році.

в