1 лютого 2024, 16:50, Торгівля

Експерти пояснили, чи можуть країни ЄС накласти вето на продовження торгового безвізу

Євросоюз планує до 2025 року продовжити торговий безвіз для України, за необхідності встановивши обмеження на ввезення цукру, курятини та яєць. Про це повідомляє Європейська правда.

Оновлена угода передбачає, що обмеження мають зняти з української олії, кукурудзи та зерна. Відповідні заборони раніше ввела частина європейських країн. Щоб дію преференцій для України офіційно продовжили, відповідне рішення має схвалити Європарламент та Європейська рада.

Теоретично, в такій ситуації будь-яка країна Євросоюзу може накласти на відповідне рішення вето. На практиці, Європейська комісія приймає рішення після проведення консультацій з країнами-членами ЄС. Ймовірність використання права вето залишається дуже малою, але на неї можуть вплинути масштабні протести європейських фермерів.

Рішення Єврокомісії показує, що експорт цієї продукції не несе очевидних загроз для європейського ринку. Це не означає, що ті країни, що вбачають ці загрози, нічого не зможуть зробити – існує ретельно прописаний механізм торгового захисту. Інша справа, що для цього треба зібрати докази негативного впливу, а не вимагати термінової заборони», – пояснює це рішення торговий представник України Тарас Качка.

Як писав AgroPolit.com, економічний безвіз з ЄС хочуть продовжити до 2025 року, але зі змінами. Також ЄС хоче оновити торгову угоду з Україною, врахувавши позицію польських фермерів.

в