2 лютого 2024, 08:30, Земля

Адвокат розповів, як обрати ділянку землі для придбання

Бажану ділянку землі майбутній власник має знайти самостійно, уклавши договір, чи обрати один з варіантів на порталі prozorro.sale. Про це повідомляє видання «Фокус».

На наступному етапі кандидат реєструється на обраному електронному майданчику і подає заявку для участі в аукціоні, використавши особистий кабінет, доступний на майданчику. Після цього кандидату необхідно сплатити реєстраційний і гарантійний внески, зробити цінову пропозицію для торгів, приєднатися до аукціону та перемогти у ньому.

Особливу увагу варто приділити наявності або ж відсутності переважного права. Нагадаю, що таке право має першочергово особа, у якої є спеціальний дозвіл на видобування визначених законом корисних копалин загальнодержавного значення. Якщо така земельна ділянка перебуває в межах ділянки надр, наданої такій особі в користування за певними специфічними виключеннями, а в другу чергу — орендар земельної ділянки. Якщо суб’єкт переважного права не виявив бажання придбати ділянку, то можна переходити до фіналізації угоди. Варто пам’ятати, що в разі порушення переважного права суб’єкт такого права може пред’явити до суду позов про переведення на нього прав і обов’язків покупця», — зазначив юрист Дмитро Груба.

Як писав AgroPolit.com, оприлюднено перелік з найдорожчих земельних ділянок за 2023 рік. Також ринок землі потребує вирішення ряду питань.

в