31 січня 2024, 16:00, Торгівля

Відкриття портів стало головним досягненням України у 2023 році

Україні вдалося стримати російський флот і відкрити власний морський коридор для експорту аграрної продукції, що стало її ключовим здобутком у 2023 році. Про це повідомляє РБК Україна, посилаючись на професора Єльського університету Тімоті Снайдера.

Експерт підкреслив, що наростити показники аграрного експорту з портів України може допомогти міжнародна коаліція, створена для розмінування акваторії Чорного моря. Крім безпекової складової, експерт важливим фактором назвав участь в коаліції Болгарії, Туреччини та Румунії.

Зазначені країни визначилися з тим, що безпека цивільного судноплавства відноситься до базових принципів і лише спільні зусилля можуть його забезпечити. Слід зазначити, що у грудні минулого року до морських портів України зайшли кораблі, сукупний дедвейт яких сягає 8,8 млн т.

Один з ключів до припинення війни — це обмеження фінансового ресурсу країни-агресора, який формується значною мірою за рахунок морського експорту. Це поле діяльності для Офісу Президента та вітчизняних дипломатів, аби посилювати санкційний тиск та впроваджувати більш ефективний контроль за вже ініційованими обмеженнями щодо рф. росія залежить від експорту морем не менше, а подекуди і значно більше, ніж Україна», – зазначив Тімоті Снайдер.

Як писав AgroPolit.com, в Україні почали діяти нові правила для ввезення добрив. Також Україна відновлює морську торгівлю.

в