31 січня 2024, 14:03, Тваринництво

В Україні Сухий лиман здаватимуть в оренду для вирощування молюсків

В Україні у підприємців з’явилася можливість приєднатися до електронних торгів за право використання акваторії Сухого лиману, щоб вирощувати креветок та молюсків. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Відповідне розпорядження Кабміну «Про проведення аукціону з продажу права на укладення договору користування на умовах оренди акваторією (водним простором) Сухого лиману для цілей морської аквакультури» №60-р вже схвалили.

В Мінагро підкреслили, що підприємці вперше отримали право на оренду ділянок Сухого лиману в Одеській області для марикультури. Ділянка водойми Сухого лиману має достатню солоність та вільний обмін водою з морем, щоб вирощувати там креветок та мідій.

Договір оренди планують укладати на сім років. Термін обрали відносно довгим, оскільки прибуток від продажу продукції аквакультури підприємці мають можливість отримати після  трьох років роботи.

Нам треба розвивати морську аквакультуру. У цьому ми опираємось на досвід країн, які є лідерами, наприклад, Норвегія та Чилі. В розпорядженні чітко визначені координати для ведення бізнесу у Сухому лимані. І ми пропонуємо підприємцям взяти участь в електронних торгах на право оренди акваторією», – зазначив заступник Міністра агрополітики Віталій Головня.

Як писав AgroPolit.com, в Україні хочуть збільшити штрафи за незаконний вилов риби. Також заступниця міністра розповіла про особливості програми компенсації вартості агротехніки.

в