31 січня 2024, 13:00, Агрохімія

Пошук російського сліду: в Україні почали діяти нові правила для ввезення добрив

Мінагро та Державна митна служба України запровадили новий механізм ввезення добрив, який вже почав діяти. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише Укрінформ.

Згідно з новими правилами усі ввезені в Україну добрива планують розподіляти на три групи:

  • добрива, що не виробляються росією, тому не можуть мати російське походження;
  • добрива з обмеженим ризиком російського походження;
  • добрива з високим ризиком російського походження.

Представники Державної митної служби України планують сконцентрувати перевірки головним чином на добривах третьої групи. При наявності документів, які підтверджують не російське походження добрив, додаткові перевірки обіцяють не проводити.

Доказом походження добрив може виступати прямий контракт, укладений з неросійським виробником. На митниці планують припинити проведення лабораторних перевірок загального характеру, замінивши їх перевірками документації.

Ми виділили з ринком умовно зелену, жовту і червону зону ризику, тому що добрива можуть бути російськими. Ми віддали цей список митниці. На скільки я розумію, вони в принципі з ним погодились», — сказав Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, експерти назвали гібрид соняшнику, який дозволяє економити на добривах. Також експорт зерна Чорним морем вийшов на довоєнний рівень.

в