31 січня 2024, 12:01, Торгівля

Франція отримала 9,5 млрд євро на підтримку фермерів, але вони все ще лютують

Під час облоги Парижу протестуючими фермерами, близько 15 тис. жандармів і поліцейських були задіяні, щоб забезпечити життя міста. Про це повідомляє Bloomberg.

Навіть після низки поступок нового прем’єр-міністра Габріеля Аттала, фермери не відмовились від протестів. Сільськогосподарські субсидії є найбільшою статтею в бюджеті Європейського Союзу, а Франція є найбільшим їх одержувачем, оскільки їй виділили 9,5 млрд євро у 2022 році.

При цьому середня зарплата фермера становила близько 50 тис. євро. Ця заробітна плата вище середнього класу. Протести свідчить про однобічність зростання цін, оскільки повномасштабна війна рф проти України відчувається неоднаково.

Фермери кажуть, що вони затиснуті між вищими витратами на виробництво та вимогами великих роздрібних мереж. Більшість місцевих мешканців підтримують протести, однак більшість також скоротила споживання продуктів харчування.

Пошуки винного також спонукали політиків вказати пальцем на амбітний енергетичний перехід, якого вимагає Брюссель. Загальні скарги включають загострення конкуренції з-за кордону та посилення екологічних правил усередині країни. Брюссель вимагає скорочення вдвічі використання пестицидів і добрив, а також подвоєння органічних угідь до 2030 року.

Як писав AgroPolit.com, президент Франції закликав до обмежень на українське зерно. Також в Україні планують ввести електронні розписки для аграріїв.

в