29 січня 2024, 16:50, Торгівля

Експортерів зерна позбавлятимуть верифікації за порушення правил торгівлі з ЄС

Порушення правил ввезення аграрної продукції до європейських країн загрожує підприємцям позбавленням верифікації на шість місяців. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Кабмін ухвалив Постанову №87, яка передбачає вдосконалення правил експорту аграрної продукції для запобігання зловживанням. Підприємство, згідно з новими правилами, можуть виключити із переліку верифікованих, якщо Болгарія, Румунія, Словаччина, Угорщина чи Польща повідомлять, що ввезена ним агропродукція залишилася в одній з цих країн.

Експортера позбавлять права на торгівлю з ЄС, якщо він продаватиме соняшник в Болгарії, хоча в документах буде сказано, що цю партію продукції треба доставити у Грецію.

Уряд ухвалив постанову, згідно з якою удосконалюються правила експорту окремих видів сільськогосподарської продукції, щоб запобігти зловживанням. Відтепер підприємство може бути виключене із переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, якщо від Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі надійде інформація, що продукція, завантажена для транзиту через ці країни,  насправді залишилася в одній із цих країн» – зазначили в Мінагро.

Як писав AgroPolit.com, ембарго на агропродукцію діятиме до прийняття спільного з Україною рішення. Також заступниця міністра назвала країни, які можуть стати прикладом для розвитку українського агросектору

в