29 січня 2024, 15:40, Торгівля

Ембарго на агропродукцію діятиме до прийняття спільного з Україною рішення – польський міністр

Ембарго на ввезення української аграрної продукції до Польщі буде збережено доти, доки Київ і Варшава не досягнуть відповідних домовленостей. Про це в ефірі Польського радіо заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський.

 

Протести аграріїв у Європі вплинули на польську позицію і Єврокомісія заглибилася у виклики, що повстали перед фермерами. Чеслав Секерський підкреслив, що протести польських фермерів виправдані, оскільки їх причиною стали плата за вирощений врожай, наплив агропродукції з України і вимоги Євросоюзу щодо озеленення.

 

Міністр підтвердив, що Варшава продовжує з Києвом технічні переговори, метою яких є формування правил експорту, оскільки Єврокомісія лібералізувала торгівлю між Україною та Євросоюзом.

 

В Україні є величезні площі орних земель хорошої якості, через це виробництво в Польщі в ЄС часто стає неконкурентним по відношенню до українського. Ми хочемо, щоб торгівля з Україною ліцензувалася українською стороною, і була під контролем польської, щоб ми знали, що до нас надходить, в яких масштабах. Якщо ми оцінимо, що цей рівень напливу продукції загрожує стабільності ринку у якомусь секторі по якомусь виду товарів, тоді ми зможемо запровадити обмеження, закрити наплив», – наголосив Чеслав Секерський.

Як писав AgroPolit.com, заступниця міністра назвала країни, які можуть стати прикладом для розвитку українського агросектору. Також Тарас Висоцький розповів подробиці про технічні переговори з Польщею щодо агроекспорту.

 

в