28 січня 2024, 14:51, Торгівля

Тарас Висоцький розповів подробиці про технічні переговори з Польщею щодо агроекспорту

У Мінагрополітики підтвердили, що розпочали технічні переговори з Польщею щодо експортних ліцензій, зокрема країни обмінялися на технічному рівні. Це дозволить послабити обмеження на експорт української агропродукції, заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у ефірі телемарафону.

Він зазначив, що ліцензування не передбачає запровадження квоти за обсягом. Йдеться про те, що експортер подає заявку до Мінекономіки, а вона передається до Мінагрополітики, яке отримує погодження від Польщі. Після такого погодження видається ліцензія. Це означає, що сусідня країна зможе простежувати обсяги експорту та контрагентів.

Тарас Висоцький додав, що Польщі наводять позитивний досвід співпраці з Румунією та Болгарією, які ще у вересні минулого року вводили ембарго, але потім погодилися на процес ліцензування.

Ліцензування без квот – досить поширений інструмент. Тому, якщо ми говоримо про заміну існуючого ембарго, яке нині діє з боку Польщі, то ліцензування – це позитивний крок до лібералізації торгівлі. Воно дозволить певні обсяги після проходження певної процедури торгувати. У порівнянні з поточною ситуацією, це був би позитивний крок для налагодження взаємної торгівлі», – зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.comексперт пояснила, чому в Україні вирішили зробити ставку на переробну промисловість. Також завдяки аграріям і бізнесу Україні в 2023 році вдалося збільшити ВВП на 5%.

в