26 січня 2024, 14:30, Торгівля

Аграрний конфлікт між Україною і Польщею можна вирішити за рахунок Китаю – експерт

Напруга між аграрними секторами Польщі та України може стати постійною, оскільки ці дві аграрні країни конкурують за один європейський ринок. Про це повідомила заступниця міністра економіки України Надія Бігун, пише Укрінформ.

За її словами, європейський ринок продовжить відкриватися для українських продуктів, що має регулюватися квотами. Надія Бігун підкреслила, що Євросоюз не здатен покрити свої потреби, тому його величезний ринок залежить від імпорту.

Спікер зазначила, що Європі доведеться шукати альтернативу Китаю. За її словами, в таких умовах Україна зможе запропонувати Євросоюзу борошно, зерно та різні продукти переробної промисловості. Вона додала, що для цього в Україні є багато невеличких та середніх бізнесів, які можуть бути конкурентоспроможними.

Зараз мит немає, у нас безмитна торгівля з Євросоюзом. Ми все одно рухаємося в бік єдиного ринку, і це питання часу, тому ці всі речі будуть переграватися. Тут інший виклик: Україна – аграрна країна, Польща – аграрна країна, дві аграрні країни претендують на один ринок, і, напевно, це буде створювати весь час нам напругу. Треба шукати рішення, вже про них думати, тому що це точно буде на заваді вступу в Євросоюз, і точно буде створювати весь час нам певні проблеми» – зазначила Надія Бігун.

Як писав AgroPolit.com, завдяки аграріям і бізнесу Україні в 2023 році вдалося збільшити ВВП на 5%. Також експорт зерна найбільше сприяє зростанню ВВП України.

в