28 січня 2024, 11:00, Логістика/Техніка

Заступниця міністра розповіла про особливості програми компенсації вартості агротехніки

Заступниця міністра економіки України Надія Бігун розповіла подробиці про програму компенсації вартості агротехніки для аграріїв, яку відновили в Україні. Про це повідомляє Укрінформ.

Вона наголосила, що держава має компенсувати вартість аграрної техніки виключно українського виробництва. Спікер нагадала, що в Україні вже запускали подібну програму декілька років тому. Надія Бігун зазначила, що після початку розв’язаної рф повномасштабної війни проєкт зупинили, але зараз вирішили відновити, оскільки побачили, що він непогано спрацював.

За словами заступниці міністра, така програма стимулює розвиток українського виробництва. Вона додала, що компенсація сягає 25%, а для річної реалізації зазначеної програми заклали мільярд гривень.

Будемо мати приблизно на чотири мільярди виготовленої української техніки сільгоспвиробництва. Нам треба підвищувати додану вартість і підвищувати продуктивність. Ми не можемо цього зробити за рахунок того, що ми більше землі засіємо чи будемо просто видобувати більше корисних копалин. Це можна зробити, тільки якщо ми будемо, маючи ресурс насправді багатий, створювати більше продукції з доданою вартістю. Зараз так складаються обставини, що бізнес хоче рухатися в переробку» – зазначила Надія Бігун.

Як писав AgroPolit.com, експерт пояснила, чому в Україні вирішили зробити ставку на переробну промисловість. Також завдяки аграріям і бізнесу Україні в 2023 році вдалося збільшити ВВП на 5%

в