26 січня 2024, 12:10, Рослинництво

В Україні хочуть спростити обіг насіння бавовнику – законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону №10427, який спрямований спростити обіг насіння сортів бавовнику в Україні. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Повна назва документу «Про внесення змін до деяких законів України щодо обігу насіння сортів бавовника в Україні». Законопроєкт передбачає спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовника встановивши можливість на період воєнного стану та протягом двох років з дня його завершення або скасування:

  • спрощеної процедури державної реєстрації сорту бавовника без проведення кваліфікаційної експертизи;
  • ведення в обіг насіння сортів бавовника та його використання дозволяється без проведення сертифікації;
  • імпорту та промислового виробництва генетично модифікованого бавовнику, а також продукції, виробленої із його застосуванням, без державної реєстрації ГМО та отримання відповідних дозволів.

На думку авторів, прийняття проєкту закону дозволить підтримати вітчизняні галузі промисловості, у тому числі підприємства критичної інфраструктури, та сільське господарство в умовах воєнного стану завдяки спрощенню умов для промислового виробництва продукції з бавовника в Україні.

Як писав AgroPolit.com, в Україні пропонують визнати пільгову ставку оренди землі для учасників війни. Також учасникам бойових дій хочуть надавати землю в оренду на пільгових умовах

в