26 січня 2024, 08:30, Фінанси

Експерт пояснила, чому в Україні вирішили зробити ставку на переробну промисловість

В Україні для підтримки економіки в умовах війни хочуть зробити ставку на переробну промисловість, тому що вона дозволяє отримати високі показники доданої вартості. Про це повідомила заступниця міністра економіки України Надія Бігун, пише Укрінформ.

За її словами, в Україні зараз на переробну галузь припадає 10,3% економіки. Надія Бігун підкреслила, що такий підхід дозволяє перейти від сировинної економіки до експорту готових продуктів з доданою вартістю.

Заступниця міністра додала, що перероблені продукти також можна використовувати в якості сировини, але вони будуть коштувати дорожче. Спікер пояснила, що тонна борошна на 30 – 40% дорожча за тонну пшениці. За її словами, Міністерство економіки планує збільшити частку переробки в ВВП України до 20 – 25%, замість поточного показника у 10,3%.

Останні зміни, які ми зробили в програмі 5-7-9 – напевно, основний кредитний інструмент, який все ще є в країні. Аграрії все ще відчувають багато тиску, проблем. Вивезти аграрну продукцію зараз дуже важко. Ситуація нерівномірна по Україні. Але виклики десь і створюють можливості. Те, що ми добровільно не робили багато років тому, бо були в зоні комфорту, зараз – хочемо-не-хочемо, а мусимо. Наприклад, рухатися в бік переробки» – зазначила Надія Бігун.

Як писав AgroPolit.com, завдяки аграріям і бізнесу Україні в 2023 році вдалося збільшити ВВП на 5%. Також експорт зерна найбільше сприяє зростанню ВВП України.

в