25 січня 2024, 13:20, Торгівля

Експорт зерна найбільше сприяє зростанню ВВП України

Навіть в умовах повномасштабної війни Україна продовжує займати лідерські позиції у світовому експорті окремих видів аграрної продукції. Про це розповів кандидат економічних наук Іван Ус, повідомляє Еспресо.

За словами економіста, частка України в світовому експорті досягла 22%. Слід зазначити, що словацькі перевізники розблокували рух вантажних автомобілів на пункті пропуску Вишнє – Нємецьке. В Держприкордонслужбі припускають, що перевізники незабаром можуть відновити акцію протесту.

Польські перевізники теж завершили протести на українському кордоні, але нещодавно оголосили загальнонаціональний страйк. Румунські аграрії розблокували для руху вантажівок пункти пропуску Халмеу – Дякове і Порубне – Сірет на українському кордоні.

Сьогодні роль сільського господарства значно посилилась і потужно впливає на зростання ВВП України. Зараз аграрна продукція становить понад дві третини нашого експорту. Такі цифри ми маємо того року, попри те, що світові ціни скоротились саме на провідні продукти вітчизняного експорту. Україна, що цікаво, у 2022 році залишилась провідним світовим експортером соняшникової олії. Частка України становила 22% у світовому експорті. Це не 39%, як це було у 2020 році, втім, лідерство ми змогли зберегти», — пояснив Іван Ус.

Як писав AgroPolit.com, Україна відновила експорт цибулі до Румунії. Також масштабні протести польських фермерів не спрямовані проти України

в