25 січня 2024, 08:30, Торгівля

Україна відновила експорт цибулі до Румунії

Україна почала експортувати цибулю до Румунії, яка до цього активно імпортувала її з Молдови. Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту FAO Андрій Ярмак, пише EastFruit.

За словами експертів, переорієнтація викликана скороченням запасів в Молдові і підвищенням ціни на цибулю з Європи. Аналітики зазначають, що зараз ціна цибулі в Україні стабільна. Вона становить 10 – 15 грн/кг і залежить від розміру партії, регіону та якості товару. Це еквівалентно $0,27 – 0,40.

Фахівці стверджують, що про підготовку експортних відвантажень може свідчити збільшення на ринку дрібної цибулі, а також більша кількість пропозицій товару невисокої якості. Ціни такої цибулі не перевищують $0,19, або 7 грн/кг.

Наразі ситуація на світовому ринку цибулі виглядає абсолютно неймовірно. У багатьох країн, таких як Узбекистан, Казахстан і Таджикистан — явний надлишок цибулі на ринку. Індія, яка заборонила експорт, також стикається з обвалом цін на неї. Низькі ціни на цибулю також у Туреччині. Водночас у Євросоюзі відчувається дефіцит якісної цибулі, але експорт її в напрямку Азії, Близького Сходу та Східної Африки з Нідерландів наразі ускладнений через дії атак хуситів на цивільні судна в Червоному морі», – зазначив Андрій Ярмак.

Як писав AgroPolit.com, Україна почала закуповувати картоплю в Польщі. Також експерти розповіли, що відбувається з цінами овочів в Україні.

в