24 січня 2024, 16:50, Торгівля

Прем'єр-міністр України закликав словацького колегу зняти обмеження на українське зерно

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі зі словацьким колегою Робертом Фіцо закликав Словаччину зняти обмеження на ввезення української агропродукції. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Денис Шмигаль нагадав, що український уряд запровадив систему погодження та верифікації експорту окремих аграрних груп до низки європейських держав. Сторони обговорили співпрацю між країнами в сфері енергетики. Вони домовилися  про прискорення реконструкції міждержавного інтерконектора Мукачево – Вельке Капушани.

Денис Шмигаль запропонував, щоб словацький оператор газотранспортної системи продовжив використання підземних газових сховищ в Україні. Прем'єр-міністр України зазначив, що українська сторона отримала від словацького оператора «Славнефть» пропозицію, але її деталі повідомлять пізніше.

В аграрній сфері наголосив пану Фіцо, що односторонні заборони на імпорт української аграрної продукції є не прагматичним і непотрібним інструментом. Наш уряд запровадив процедуру верифікації та погодження експорту. Це той крок назустріч, який зробила Україна до наших європейських сусідів. І тепер ми очікуємо кроків у відповідь. Тому закликав уряд Словаччини зняти односторонні обмеження на імпорт», – зазначив Денис Шмигаль.

Як писав AgroPolit.com, технічні переговори між Україною та Польщею щодо експортних ліцензій розпочнуться за кілька днів. Також Єврокомісія має продовжити лібералізацію для української аграрної торгівлі.

в