24 січня 2024, 15:40, Торгівля

Технічні переговори між Україною та Польщею щодо експортних ліцензій розпочнуться за кілька днів

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський заявив, що за кілька днів Польща розпочне технічні переговори з Україною щодо експортних ліцензій. Про це повідомляє polskieradio24.pl.

Урядовець заявив, що сертифікати, створені за зразком тих, які Румунія та Болгарія погодили з Україною. Вони обмежать надмірний приплив аграрних товарів до Польщі та мають припинити торгову суперечку між Варшавою та Києвом.

Чеслав Сєкерський зазначив, що початок переговорів не означає скасування ембарго. Поки що заборона залишатиметься в силі. Якщо Польща та Україна домовляться з приводу агроекспорту, це означатиме обмеження торгівлі, а угода з ЄС повинна лібералізувати торгівлю. Польський міністр сказав, що Єврокомісія, яка відповідає за торговельну політику, не втручається.

Наші експерти з Мінагрополітики спілкуватимуться з фахівцями Міністерства сільського господарства України і обговорюватимуть продукт за продуктом. Потрібні ліцензії, які б визначали обсяги експорту, і ці ліцензії також мають вказувати одержувача та показувати, куди йде товар. Ми також були б власниками цих ліцензій і перевіряли б надходження цих товарів до Польщі», – сказав Чеслав Сєкерський.

Як писав AgroPolit.com, Польща буде захищатися від української агропродукції. Також Денис Шмигаль запропонував Дональду Туску рішення проблеми з експортом зерна.

в