24 січня 2024, 13:20, Рослинництво

В Україні готують до запуску ринок біопалива

В Україні планують створити спеціалізовану біржу з торгівлі біопаливом, що має забезпечити прозорий, конкурентний ринок та стимулювати розвиток біоенергетики. Про це повідомили в Держенергоефективності.

Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва зазначила, що створення біржі з торгівлі біопаливом разом з Українською енергетичною біржою допоможе розвитку галузі і забезпечить її стабільну роботу в умовах зовнішнього та внутрішнього ринку.

За офіційною інформацією, за останній рік в Україні вдалося ввести в експлуатацію виробництва теплової енергії у 360 МВт, у яких застосовуються альтернативні види палива. За 2022 рік ввели в експлуатацію 235 МВт, а за дев’ять місяців минулого року цей показник досяг 126 МВт.

Розвиток біржової торгівлі біопаливом стане драйвером розвитку для української біоенергетики. У цьому питанні маємо багато однодумців і партнерів, один з яких – Українська енергетична біржа. Домовилися співпрацювати над розвитком прозорого та конкурентного ринку біопалива в Україні і офіційно закріпили домовленості підписанням відповідного документу. Ми переконані: ринок повинен мати прозорі і конкурентні умови, справедливе ціноутворення, а також достатній обсяг якісної сировини» – зазначила Ганна Замазєєва.

Як писав AgroPolit.com, Японія вирішила надати Україні технологію з виробництва біопалива. Також в Україні створюють реєстр установок, що працюють на біопаливі.

в