25 січня 2024, 18:00, Торгівля

Виробники спиртних напоїв в Україні зможуть простіше отримувати ліцензії

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, що має стимулювати розвиток ринку спиртних напоїв та дистилятів. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Відповідну постанову №56 уряд прийняв 19 січня. Документ затвердив форму декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів вимогам законодавства. Також в постанові передбачили порядок реєстрації та подання відповідної декларації.

Розробили документ в Мінагро. На думку авторів, реалізація постанови дасть можливість подавати декларацію відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів вимогам законодавства територіальним органам Дежпродспоживслужби.

Виробники також зможуть подавати замість атестата виробництва зареєстровану Держпродспоживслужбою декларацію відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів вимогам законодавства для отримання ліцензій на виробництво спиртових дистилятів та спиртних напоїв.

Розробники документу стверджують, що такий підхід  дозволить значно спростити механізм отримання відповідних ліцензій. Також документ має забезпечити розвиток ринку спиртних напоїв та стимулювати легалізацію малого підприємництва, створивши робочі місця для українців.

Як писав AgroPolit.com, аграрний експорт з України за рік сягнув $20 млрд. Також Україна почала експортувати менше зерна та продовольства.

в