23 січня 2024, 08:30, Торгівля

Торговельні потоки кави порушені через морський логістичний хаос

Неспокій у Червоному морі, який сіє хаос у судноплавстві, вдарив по ринку зерен робусти, різновиду розчинної кави, і перевернув звичайний перебіг торгівлі. Про це повідомляє Bloomberg

Покупці бобів робусти уникають покупок у найкращих виробників із В’єтнаму через високі витрати на доставку та довший, ніж зазвичай, час у дорозі. Натомість вони прагнуть забезпечити більше поставок із Бразилії.

Напади бойовиків-хуситів на торговельні судна в Червоному морі порушили ключовий шлях для експорту кави з В'єтнаму, змусивши багатьох перевізників товарів йти довшими маршрутами. У результаті цього місяця ф’ючерси на преміальну робусту з поставкою в січні за наступний контракт зросли більш ніж на 30%.

Це сталося після того, як глобальний дефіцит зерен вже допоміг підвищити ціни майже на 60% у 2023 році на тлі сухої погоди в цій азіатській країні. Це не перший випадок, коли торгівля робустою через регіон Червоного моря була порушена.

У В’єтнамі експортер спостерігав падіння поставок після того, як спалахнули атаки в Червоному морі, оскільки тарифи на доставку товарів, які відправляються в Європу з Азії, підскочили. Хоча експорт Бразилії зростає, країна далеко не в змозі заповнити прогалину, залишену В’єтнамом, який виробляє більше третини світових поставок робусти.

Як писав AgroPolit.comпідтримку вітчизняного агросектору обговорили представники України, Болгарії та Німеччини. Також Великобританія виділяє Україні $25 млн для розблокування зернового експорту.

в