22 січня 2024, 16:50, Торгівля

Україна готова до дебатів з країнами ЄС щодо ризиків від агроекспорту – Тарас Качка

Українська сторона очікує на продовження торгового безвізу з ЄС та готова обговорити торговельні потоки з країнами Євросоюзу. Про це заявив заступник міністра економіки — торговельний представник України Тарас Качка, пише Інтерфакс-Україна.

За його словами, торгівля між Євросоюзом та Україною стабілізувалася після того, як Брюссель ухвалив регламент про призупинення дії квот, митних зборів, і заходів захисту до українського експорту.

Тарас Качка зазначив, що у поточному році експорт агропродукції до Євросоюзу знижуватиметься, з поодинокими винятками. Торговий представник нагадав, що між ЄС та Україною вже наявна домовленість про продовження торгового безвізу на 12 місяців. Тарас Качка додав, що Україна готова до дебатів з країнами ЄС, що заявляють про виникнення ризиків від аграрного експорту з України.

Грубо кажучи, ми свій потенціал, якого бояться окремі країни ЄС, розкрили, тому не буде далі підстав казати, що ми ще стрибнемо у нарощуванні експорту, як у 2022-му році загалом та у 2023-му частково за деякими товарами. Уже торгівля більш-менш стабілізована, і це дає змогу сказати, що, дивіться, ми десь на якомусь уже гармонійному рівні», — сказав Тарас Качка.

Як писав AgroPolit.com, розвідники розкрили, як Україні вдалося відновити експорт зерна морем. Також США можуть допомогти Україні додатково заробляти $5 млрд на експорті зерна Чорним морем

в