22 січня 2024, 15:40, Торгівля

Розвідники розкрили, як Україні вдалося відновити експорт зерна морем

Україна змогла створити експортний маршрут морських перевезень, який дозволив їй в умовах війни експортувати рекордну кількість аграрної продукції. Про це повідомили в Міністерстві оборони Великобританії.

Показники українського агроекспорту перевищили обсяги, яких вдалося досягти в рамках підтриманої ООН та Туреччиною зернової угоди, що передбачала перевірку всіх кораблів росіянами.

Довіра ринку до українського морського коридору підвищилася завдяки скороченню страхових премій. Це стало можливим за підтримки Великобританії і завдяки реалізації страхової програми Unity Facility.

В свою чергу, Болгарія, Румунія та Туреччина змогли сформувати військово-морські сили для протимінного захисту. Стан експортного маршруту у Чорному морі важливий для отримання Україною доходів від експорту. Минулого року експорт через дунайські порти став рекордним. Товарообіг досяг 29 млн т. Цей показник майже у 6 разів перевищує результати мирного часу.

Україна досягла цього, оскільки не дозволила російському Чорноморському флоту діяти у західній частині Чорного моря, де він перебуває під загрозою з боку українських ракет та безпілотних надводних кораблів», – пояснили у розвідці Британії.

Як писав AgroPolit.com, США можуть допомогти Україні додатково заробляти $5 млрд на експорті зерна Чорним морем. Також Євросоюз хоче контролювати український агроекспорт.

в