22 січня 2024, 12:10, Торгівля

Поступки Польщі: Євросоюз хоче контролювати український агроекспорт

В Брюсселі погодились контролювати приплив української агропродукції, якщо вона становитиме загрозу для цін у сусідніх країнах. Про це повідомляє Financial Times .

Відповідних поступок від Європейського Союзу домоглася Польща. Специфічні гарантії Європейська комісія обіцяє запропонувати протягом тижня.

Гарантії безпеки планують задіяти, коли українська агропродукція отримає доступ до європейських ринків. В даний час Угорщина та Польща власноруч заблокували свої ринки.

Комісар з питань торгівлі Єврокомісії Валдіс Домбровскіс зазначив, що мова йде про специфічні для країн ЄС захисні заходи. За його словами, регіональний вплив експорту української аграрної продукції розподіляється дуже нерівномірно.

Єврокомісар додав, що передусім його відчувають найближчі сусіди України, а для ринку Євросоюзу загалом значних перешкод експорт не створює. Валдіс Домбровскіс повідомив, що ембарго на українську агропродукцію, запроваджене Польщею буде тривати до червня наступного року.

Ми розглядатимемо, як ми можемо надати додаткові гарантії Польщі та іншим країнам-членам, і одним із способів зробити це є запровадження захисних заходів для конкретних країн», – сказав Валдіс Домбровскіс.

Як писав AgroPolit.com, Єврокомісія представить пропозиції щодо української агропродукції. Також підтримку вітчизняного агросектору обговорили представники України, Болгарії та Німеччини.

в