19 січня 2024, 09:50, Фінанси

Експерти розповіли про проблеми відшкодування ПДВ при експорті зерна

На думку експертів, проблеми із поверненням на рахунки експортерів ПДВ із бюджету, до яких мають відношення податківці, призвели до зростання нелегального експорту зерна. Про це повідомляє LIGA.net.

За словами аналітиків, податківці почали частіше вважати ризиковим експорт зерна та не реєстрували податкові накладні для доброчесних компаній, що легально придбали зерно і сплачували податки. Експерти стверджують, що в таких умовах розрахунків готівкою стало більше.

У період 2022 – 2023 років податківці відмовили 3,8 тис платників у прийманні декларацій, а також заяв на відшкодування ПДВ. Загальна сума цих відмов сягає 23 млрд грн. За словами експертів, щоб зменшити обсяги чорного зерна необхідно налагодити адміністрування ПДВ.

Блокування накладних від прикордонників стимулює багатьох гравців купувати зерно за готівку та не сплачувати податки. Експерти стверджують, що треба також покращити роботу правоохоронних органів, щоб вони ефективно шукали організаторів контрабандних зернових схем серед податківців та митників. Фахівці стверджують, що жодна контрабанда, що має системний характер, не протримається, якщо її не будуть підтримувати фіскали.

Як писав AgroPolit.comексперти підрахували, скільки контрабанди в українському агроекспорті. Також румунські фермери погрожують безстроковою блокадою українського кордону.

в