17 січня 2024, 18:02, Торгівля

Польщі відмовили: Євросоюз вирішив не обмежувати ввезення агропродукції з України

Євросоюз не буде запроваджувати квот на ввезення деяких видів української аграрної продукції, оскільки Єврокомісія відмовилась задовольнити відповідний запит польської сторони. Про це повідомляє Business Insider.

Аграрний міністр Польщі Чеслав Сєкерський зазначив, що розглядає інші варіанти – наприклад, ліцензування аграрної продукції, яка надходить до Польщі. Міністр підтвердив, що Єврокомісія готує проєкт постанови про продовження безмитної торгівлі з Україною до червня 2025 року.

За його словами, Польща наразі домагатиметься захисних заходів. Чеслав Сєкерський хоче створити польсько-українські технічні групи, які мають нормалізувати торговельні відносини. Міністр визнав, що ембарго на українську продукцію доведеться скасовувати.

Ми звернулися до Європейської комісії з проханням відновити квоти на деякі чутливі продукти, але пропозицію Єврокомісія відхилила. Відкриття європейського ринку для агропродукції з України може в майбутньому повністю дестабілізувати не лише внутрішній ринок, а й європейський. З’являється все більше доказів того, що угода між ЄС та Україною потребує нового підходу, і багато пунктів, що містяться в ній, мають бути виправлені або навіть видалені», – заявив Чеслав Сєкерський.

Як писав AgroPolit.comВеликобританія виділяє Україні $25 млн для розблокування зернового експорту. Також протестувальники в Польщі можуть знову заблокувати кордон з Україною

в