18 січня 2024, 08:30, Торгівля

Експорт зерна: податківці та митники маніпулюють ціновими показниками

В Україні фіскали намагаються взяти під контроль зерновий експорт, але запропоновані ними кроки мають ряд недоліків. Про це повідомляє LIGA.net.

Представники фіскальних органів хочуть отримати нові повноваження, але не бажають брати на себе відповідальність за їх реалізацію. За словами експертів, експортерів, які мають позитивну історію та працюють без наміру порушення закону хочуть змусити проходити дискреційні митні та податкові процедури.

Податківці хочуть отримати право на блокування експорту, ухваливши рішення, яке визнає реальні торговельні операції фіктивними. За словами аналітиків, таким чином за порушення закону будуть нести відповідальність не справжні махінатори, а експортери.

Для регулювання аграрного експорту в Україні планують ввести експортне мито, що призведе до нових витрат експортерів. Фіскали хочуть запровадити мінімальні експортні ціни на зерно. Таким чином митники та податківці планують маніпулювати ціновими показниками, щоб регулювати експорт в ручному режимі.

За словами експертів, створення адміністративних бар’єрів в умовах логістичних обмежень при експорті зерна можна розцінювати, як саботаж. Зазначені підходи обмежують для експортерів можливості щодо відшкодування ПДВ.

Як писав AgroPolit.com, експерти описали чорну модель експорту зерна. Також прибуток українських аграріїв виявився втричі меншим за прогнозований.

в