21 січня 2024, 09:01, Торгівля

Експерти назвали основні недоліки в боротьбі з нелегальним зерном в одеських портах

Голова Одеської обладміністрації Олег Кіпер зайнявся перевіркою зернового експорту, але прийняте ним рішення мають кілька недоліків. Про це повідомляє LIGA.net.

Олег Кіпер підписав наказ №19. Документ передбачає, що експортери повинні подавати з митними деклараціями податкові накладні. Це необхідно зробити за 10 днів до того, як зерно завантажать на корабель.

Органи контролю за вказані десять днів мають перевірити, який шлях пройшло зерно від аграрія до експортера. Мінус цього рішення полягає в тому, що експортерів змусили оплачувати зберігання зерна протягом десяти днів.

Ще одним недоліком можна вважати те, що вимоги наказу виходять за рамки повноважень Одеської обласної військової адміністрації.  Щоб вирішити зазначені проблеми, Кабмін видав постанову №1132 «Про реалізацію експериментального проєкту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану».

Прийняттю цього документу сприяло Міністерство аграрної політики. Постанова зобов’язує експортерів зерна пройти верифікацію та зареєструватися в Державному аграрному реєстрі. Згідно з зазначеними правилами, від ринку зерна відсікли нових гравців. У випадку, якщо компанія експортувала інші, не аграрні товари, для неї двері відчинені.

Як писав AgroPolit.com, Україна виконала всі зобов’язання для розблокування кордону з Польщею. Також експерти розповіли, наскільки Бюро економічної безпеки ефективне в боротьбі з нелегальним зерном.

в