17 січня 2024, 08:30, Фінанси

Експерти розповіли, наскільки Бюро економічної безпеки ефективне в боротьбі з нелегальним зерном

Робота Бюро економічної безпеки щодо агроекспорту призвела до того, що за 2023 рік Держмитслужба отримала 4,5 тис. доручень на огляд підозрілих вантажів. Про це повідомляє видання LIGA.net.

В результаті правоохоронці провели 71 обшук, а кількість кримінальних проваджень досягла 22. З них дванадцять кримінальних проваджень направили до суду. За ними видали вісім обвинувальних актів. У Бюро економічної безпеки не повідомили суми зазначених позовів.

Щоб підвищити показники ефективності власної роботи бюро домагається того, щоб причетні до контрабанди агропродукції несли кримінальну відповідальність. Крім того, детективи бюро хочуть отримати право на власні досудові розслідування в рамках кримінальних проваджень.

Деякі експерти здатні перебільшувати втрати від нелегального вивезення зерна з України. Голова Нацбанку Андрій Пишний, наприклад, заявив, що Україна на чорному зерні втратила $8 млрд. Цю цифру він отримав з попередніх даних загального виторгу. Його ще тільки мають отримати агрокомпанії. На практиці, $3 млрд з зазначеної суми протерміновані, тому голова Нацбанку помилився приблизно у 2,6 рази.

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев оцінив втрати від нелегального зерна у $10 млрд, але ця цифра виглядає ще менш реалістичною.

Як писав AgroPolit.com, організатори польських протестів підтвердили припинення страйку на українському кордоні. Також уряд Румунії зміг домовитися з фермерами.

в