20 січня 2024, 13:00, Рослинництво

Через погану погоду в ЄС очікують зниження врожайності

Нещодавнє різке похолодання у Франції та Німеччині, ймовірно, завдало незначної шкоди заболоченим зерновим полям, а сильні зливи ще більше затримали посів напередодні цьогорічного врожаю. Про це повідомляє Reuters.

З середини грудня не було значного прогресу в посівах, що означає, що буде великий перехід до ярих зернових, таких як ярий ячмінь, кукурудза та соняшник. Площі під озимі зернові можуть перевищувати 500 тис. га залежно від того, чи вирішать аграрії пересівати озимі зернові на заболочених ділянках, де посіви ледве зійшли або погано оброблені.

Навіть за ідеальної погоди врожайність буде важко компенсувати, а це означає, що слід очікувати нижчого врожаю. Питання в тому, чи не зашкодить надлишок води посівам. Різке похолодання в останні дні, ймовірно, зашкодить заболоченим полям.

Німеччина також пережила різку зміну погоди на початку нового року, коли температура впала нижче, ніж у Франції, до мінус 7 – 10 градусів за Цельсієм у багатьох регіонах. Після сильного дощу та теплих температур на Різдво є занепокоєння щодо впливу сильних морозів на зерно на заболочених полях.

Національне статистичне агентство Німеччини очікує, що посівні площі озимої пшениці під урожай 2024 року скоротяться більш ніж на 7% порівняно з попереднім роком.

Як писав AgroPolit.com, прибуток українських аграріїв виявився втричі меншим за прогнозований. Також експерти розповіли, що буде з глобальним ринком продовольства в 2024 році.

в