20 січня 2024, 11:03, Рослинництво

Захист медоносних бджіл: ЄС закликають боротися з азійськими шершнями

Італійські депутати Європарламенту закликають Єврокомісію боротися з азіатськими шершнями, які поширюються в деяких країнах ЄС і вбивають бджіл. Про це повідомляє The Guardian.

Жовтоногі шершні, поширені в південно-східній Азії, були вперше виявлені на континенті два десятиліття тому. Вони прибули до Франції, а потім поширилися в Іспанії, Бельгії, Голландії, Португалії та Італії, де після першої появи в 2012 році вони спричиняють хаос у північних районах країни.

Минулого року у Великобританії спостерігалося різке зростання кількості інвазивних видів. Бджоли життєво важливі для виробництва меду та підтримки здорової екосистеми.

Одинадцять депутатів Європарламенту від правої партії Forza Italia попросили комісію розробити «конкретні заходи для боротьби з розповсюдженням комах шляхом фінансування систем контролю за кошти ЄС».

Азіатський шершень був «ненажерливим хижаком», здатним вбивати до 30 бджіл на день», — сказав Il депутат Європарламенту Сальваторе Де Мео.

Вважається, що азійський шершень, Vespa velutina , потрапив до Європи через порт Бордо в 2004 році в контейнері з керамікою, імпортованою з Китаю. В Італії комахи вперше були виявлені в Лігурії, а потім поширилися в П’ємонті, Тоскані, а нещодавно в Емілії-Романьї та Венето.

Як писав AgroPolit.com, Україна заборонила імпорт м'яса з Іраку, Швеції та США. Також п'ять країн ЄС вимагають ввести мито на експорт зерна з України.

в