16 січня 2024, 09:50, Торгівля

Уряд повторює кроки попередників: Польща хоче скасувати режим вільної торгівлі України з ЄС

Уряд Польщі, який очолив прем'єр-міністр Дональд Туск, виступає проти продовження угоди про вільну торгівлю між Україною та Євросоюзом. Про це повідомляє Financial Times .

Європейська комісія має запропонувати країнам-членам Євросоюзу продовжити до 2025 року угоду про звільнення України від митних зборів та квот при експорті агропродукції до Євросоюзу. Польща виступає проти пролонгації договору, але її позиція на результат не вплине, оскільки рішення мають ухвалити більшістю голосів.

Уряд Дональда Туска продовжує політику попередників із партії «Право і справедливість», що суперечить обіцянкам, які він нещодавно дав, займаючи посаду. Польському прем'єр-міністру складно встановити рівновагу між власною проєвропейською програмою і інтересами аграріїв та перевізників.

Коли Дональд Туск вступив на посаду він не наважився віддати наказ польським поліцейським та прикордонникам розблокувати кордон силовими методами. Незважаючи на це він продовжує обіцяти Україні повну підтримку в умовах розв’язаної рф війни.

Інтереси польських фермерів, наша продовольча безпека та прибуткове виробництво є пріоритетом», — заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

Як писав AgroPolit.com, в Берліні знову пройшла акція протесту фермерів. Також на кордоні з Україною залишається більше 1700 вантажівок.

в