16 січня 2024, 08:30, Торгівля

Експерти описали чорну модель експорту зерна

При нелегальному агроекспорті трейдери за готівку купують зерно у фермерів і оформлюють його на фіктивні фірми, виводячи з країни від їх імені. Про це повідомляє LIGA.net.

За кордоном чорне зерно намагаються відмити, використовуючи ланцюжок перепродажів. Кінцевим отримувачем такого товару є легальна компанія. За такий агроекспорт в Україну валютний виторг не надходить і податки не сплачують. Через те, що експортер фіктивний відшкодування ПДВ теж немає.

При експорті зерна можуть застосовуватися і сірі моделі. В них експортер теж за готівку купує у фермера зерно, але змішує його з закупленою офіційно партією. Експортують таку суміш легальні компанії.

При такому підході валютний виторг експортер повертає в Україну. Податки він теж сплачує, але оптимізовані відповідно з часткою нелегального збіжжя. Експортер використовуючи цю схему може отримати відшкодування ПДВ.

Слід зазначити, що в листопаді минулого року в ЗМІ масово почала з’являтися інформація про чорних фермерів, чорних експортерів та чорне зерно. Тоді ж вперше детально описали схеми агроекспорту з залученням фіктивних фірм. В таких умовах правоохоронці почали радикально наводити лад в сфері агроекспорту.

Як писав AgroPolit.com, експерти підрахували, скільки контрабанди в українському агроекспорті. Також румунські фермери погрожують безстроковою блокадою українського кордону.

в