15 січня 2024, 09:50, Торгівля

Експерти підрахували, скільки контрабанди в українському агроекспорті

В Бюро економічної безпеки повідомили, що за 2023 рік показник контрабанди на експорті зерна досяг 20%. Про це повідомляє видання LIGA.net.

Зазначені дані свідчать про те, що у тіні залишаються $5 млрд, але серед офіційних осіб дані щодо кількості чорного зерна не збігаються. Наприклад, за підрахунками керівника Нацбанку Андрія Пишного, контрабанда агропродукції сягає $8 млрд.

У той же час голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що обсяг чорного зерна досяг $10 млрд, чи половини від всього агроекспорту.

Слід зазначити, що після початку повномасштабної війни рф проти України агропродукція перетворилася на головний експортний товар України. У мирний час, аграрні компанії мали близько 30-40% валютного виторгу від усього експорту України.

За 2022 рік зазначений показник досяг 50%, а 2023 рік побив рекорд у 60%. Збільшення частки агроекспорту пояснюють тим, що аграрії змогли утримати продажі у $23 млрд, у той час, коли валютний виторг металургійних компаній знизився.

В таких умовах фіскали та Нацбанк вирішили змінити правила експорту для компаній, які займаються поставками зерна за кордон. Перегляд правил обґрунтовують саме збільшенням контрабанди в агроекспорті. 

Як писав AgroPolit.com, Україна не може забезпечити свій агроекспорт завдяки власному зерновому коридору. Також прибуток українських аграріїв виявився втричі меншим за прогнозований.

в