12 січня 2024, 18:01, Фінанси

Можливі збитки: українські митники блокують імпорт добрив

В Україні Державна митна служба з 1 січня відмовляється розмитнювати добрива, що не пройшли перевірки в лабораторії. Про це повідомляє Latifundist.com.

Мова йде про перевірку на наявність вмісту прекурсорів, «російський слід», відповідність заявленим кодам класифікації. Штучне призупинення імпорту митницею відбувалося і раніше.

У лютому минулого року митники затягували на два тижні розмитнення добрив. Вони аргументували це пошуком «‎російського сліду». Учасники ринку заявили, що нинішня ситуація стала причиною простоїв вагонів на українському кордоні та кораблів в портах.

Експерти зазначають, що в таких обставинах імпортери понесуть додаткові затрати. Крім того, строків поставок аграріям добрив можуть бути зірвані.

Частину товару ми встигли розмитнити до нового року, а частину розмитнити не можемо, бо з 4 січня митниця взяла пробні зразки і дотепер не надала нам результати лабораторного аналізу. Тобто все зараз робиться для того, щоб затягнути розмитнення вантажів на 2-3 тижні. І, на жаль, позиція у митниці принципова — пришвидшувати цей процес вони не хочуть. Зараз у портах Дунаю простоює до 10 суден з нерозмитненими добривами», — зазначає директор і засновник «Української Агропромислової Групи» Володимир Трюхан.

Як писав AgroPolit.comблокаду із кордону зі Словаччиною знято. Також прем’єр-міністр Польщі вимагає від ЄС обмежень для українських водіїв.

в