14 січня 2024, 09:00, Інвестиції

126 млн євро отримає Румунія від ЄС для сприяння експорту зерна з України

В Європейській комісії виділили 126 млн євро інвестицій у  порти Румунії для полегшення торгівлі українським зерном. Про це повідомили у Єврокомісії.

Європейська комісія схвалила інвестиції у порти, які зіткнулися з збільшенням торгових потоків після війни рф проти України. Цей захід сприятиме потокам торгівлі в Україну та з України відповідно до цілей плану дій ЄС « Шляхи солідарності» .

Румунія повідомила Єврокомісію про свої плани підтримати компанії, які працюють у певних румунських портах, щоб інвестувати в додаткові об’єкти обробки або зберігання для переробки товарів, які відхилилися від їхніх звичайних торговельних маршрутів через війну рф проти України та згортання прямих морських експортних шляхів України.

Допомога надаватиметься у формі грантів до 10 млн євро логістичним компаніям, які працюють у морських і внутрішніх портах Румунії, розташованих на:

  • східному кордоні ЄС (Констанца, Галац, Джурджу);
  • канал Дунай – Чорне море (Пуарта Альба, Мідія та Наводарі);
  • Сулінський канал або в портах-супутниках Констанці (Мідія та Мангалія).

Допомога не може перевищувати найменшу з наступних сум: 10 мільйонів євро на бенефіціара, дефіцит фінансування або 65% прийнятних витрат проекту.

Як писав AgroPolit.com, Україна готова піти на компроміс заради розблокування польського кордону. Також польські страйкарі погрожують знову заблокувати пункт пропуску Шегині-Медика.

в