12 січня 2024, 11:01, Фінанси

Експорт зерна та інших товарів через порти принесе Україні $25 млрд на рік

Румунія залишатиметься найбільшим альтернативним експортним маршрутом України для зерна та інших товарів на додаток до власного чорноморського коридору. Про це заявив помічник держсекретаря Держдепартаменту США у справах Європи та Євразії Джим О'Браєн, пише Reuters.

У 2023 році Україна експортувала 14 млн т зерна через Констанцу, що становить приблизно 40% від загальних поставок зерна порту за рік, порівняно з 8,6 млн т у 2022 році.

У другій половині року обсяги транзиту впали після того, як рф неодноразово атакувала річкові порти України через Дунай. Україна також створила судноплавний коридор, який охоплює західне узбережжя Чорного моря поблизу Румунії та Болгарії. Джим О'Браєн заявив, що Україна експортувала близько 7,5 млн т зерна в грудні, в основному через власний коридор, а також через Констанцу.

Я бачу в майбутньому такий баланс. Щоб відновитись, Україні потрібно експортувати. Я думаю, що просто підтримувати рівень експорту, який ми маємо зараз, близько семи мільйонів тонн зерна та ще мільйон або близько того тонн інших товарів на місяць, означатиме понад 25 мільярдів доларів на рік у ВВП для української економіки. Це п’ять-шість мільярдів доларів податкових надходжень», – зазначив Джим О'Браєн.

Як писав AgroPolit.com, завдяки Україні експорт зерна через порт Констанца став рекордним. Також необхідно прийняти політичне рішення для ефективної роботи зернового коридору.

в