11 січня 2024, 16:50, Торгівля

Завдяки Україні експорт зерна через порт Констанца став рекордним

Чорноморський порт Румунії Констанца зафіксував найвищий експорт зерна у 2023 році завдяки різкому збільшенню поставок з України. Про це повідомляє Reuters.

У минулому році порт відвантажив 36 мільйонів т зерна, що на 50% більше, ніж у попередньому році. Українське зерно склало приблизно 40% від загального обсягу, або 14 млн т, порівняно з 13 млн на кінець листопада та з 8,6 млн за весь 2022 рік.

Україна є одним із найбільших у світі експортерів зерна, а Констанца стала найбільшим альтернативним експортним маршрутом для неї після повномасштабного вторгнення рф в лютому 2022 року, коли зерно надходить автомобільним, залізничним та баржовим транспортом через Дунай.

Але обсяги транзиту впали з липня, коли росія почала неодноразово завдавати ударів по річковим портам, розташованим через Дунай з боку Європейського Союзу та члена НАТО Румунії.

У серпні Україна створила судноплавний коридор із власних портів, який обіймає західне узбережжя Чорного моря поблизу Румунії та Болгарії, після того, як рф вийшла з укладеної в 2022 році за посередництва ООН чорноморської угоди щодо експорту зерна. Румунія прагне збільшити свою транзитну спроможність для українського зерна до 4 мільйонів т на місяць.

Як писав AgroPolit.com, роботі зернового коридору заважає мінна загроза. Також необхідно прийняти політичне рішення для ефективної роботи зернового коридору.

в