12 січня 2024, 09:50, Земля

Податківці розповіли, хто може не сплачувати земельний податок

В Україні власники земельних ділянок та паїв повинні сплатити податок, але в деяких випадках від нього можуть звільнити. Про це повідомили у Головному управлінні Державної податкової служби України у Львівській області.

Податок залежить від площі ділянки та її виду. Власники особистого домогосподарства можуть не платити за ділянку, якщо її площа не перевищує 2 га. Якщо землю використовують для будівництва приватного будинку за неї можна не платити:

  • мешканцям міст з площею до 0,10 га,
  • жителям сіл з площею до 0,25 га,
  • власникам в селищах з площею до 0,15 га.

Якщо землю використовують для дачного будівництва і її площа не перевищує 0,10 га, за неї також можна не платити. У випадку садівництва не оподатковуються ділянки землі з площею до 0,12 га.

Земельний податок у 2024 році сплачують власники  земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі – фізичні особи. Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють ставки плати за землю та щодо земельного податку, відповідній території. Від сплати земельного податку звільняються особи з інвалідністю першої і другої групи; пенсіонери, особи, які виховують трьох і більше дітей», – зазначили податківці.

Як писав AgroPolit.com, на другому етапі ринку земля подорожчає лише на 10 – 15%. Також експерти розповіли, чи зможе бізнес скупити землю в Україні після підвищення ліміту до 10 тис га

в