11 січня 2024, 09:50, Земля

Експерти розповіли, що буде з цінами на землю в Україні

Щоб орієнтуватися в цінах на землю в Україні Держгеокадастр публікує довідку середніх цін, але офіційна статистика найчастіше показує нижчі ціни за фактичні. Про це розповів засновник сервісу Feodal Андрій Дем'янович, пише Економічна правда.

Експерт підкреслив, що ціна української сільськогосподарської землі може відрізнятися, як в залежності від регіону, так і виходячи з обраної ділянки. За словами аналітиків, завдяки даним Держгеокадастру можна отримати розуміння щодо динаміки цін.

Експерти підкреслюють, що якщо вдатися до капіталізації цін оренди землі на аукціонах, порівнявши їх з офіційною інформацією щодо купівлі-продажу, виявиться, що реальні ціни мають бути вищими в два – три рази. Андрій Дем'янович додав, що саморегуляція ринку землі відбудеться приблизно за десять років.

Мінімальна ціна гектара аграрної землі дорівнює її нормативній грошовій оцінці (НГО). Часто в угодах купівлі-продажу сторони зазначають мінімальну вартість, а різницю доплачують готівкою. Офіційна статистика враховує лише офіційні дані продажу, а там ціни нижчі за реальний стан справ. Це переважно стосується малих фермерів, більші аграрії намагаються документально засвідчити вищу вартість землі» – зазначив Андрій Дем'янович.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, чи зможе бізнес скупити землю в Україні після підвищення ліміту до 10 тис га. Також за час дії ринку землі 540 тис га змінили власників.

в