11 січня 2024, 08:30, Торгівля

Незважаючи на війну проти України: Євросоюз продовжує годувати рф

Експорт Євросоюзу до рф впав до 37% від довоєнного рівня, але все ще залишається занадто високим через недостатню ефективність санкцій. Про це повідомляє Spiegel.

Лише 32% всієї продукції з Євросоюзу підпадають під санкції. Багато санкційних товарів ЄС можуть поставлятися в рф опосередковано через треті країни. Повномасштабна війна рф проти України порушує міжнародне право.

Євросоюз, США та інші країни підтримують Україну зброєю та ввели санкції проти рф. Близько третини санкційних продуктів відсутні в рф. Для рф Китай є найважливішою альтернативною країною походження санкційної продукції. 61% цих товарів надходить із Китаю.

У 2021 році частка становила лише 35%. 13% усіх санкційних товарів Заходу надходять до рф з Туреччини – у 2021 році було 3%. Зараз рф отримує невелику частку – близько 1% санкційних товарів з Вірменії. За цей же період експорт з Євросоюзу до Вірменії подвоївся.

У випадку з Китаєм збільшення експорту до рф можна частково пояснити зростанням внутрішнього виробництва. У листопаді 2023 року експорт Німеччини до рф впав приблизно на 38% до 0,8 млрд євро протягом року. У листопаді рф посіла 16 місце серед найважливіших країн призначення німецького експорту за межі ЄС.

Як писав AgroPolit.comАндрій Єрмак заявив, що окупантів змусять заплатити за шкоду українському повітрю та землі. Також через війну проти України в магазинах рф зникла курятина.

в