9 січня 2024, 13:20, Земля

Андрій Єрмак заявив, що окупантів змусять заплатити за шкоду українському повітрю та землі

Після російських обстрілів якість навколишнього середовища в Україні погіршилася. Про це заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

Він зазначив, що Україна має намір притягнути рф до відповідальності за шкоду навколишньому середовищу. Андрій Єрмак подякував Міжнародній робочій групі за створення Природоохоронного договору для України.

Слід зазначити, що внаслідок військових дій верхні, найродючіші, шари ґрунту страждають найбільшою мірою. Вони і відновлюються дуже повільно: природний темп відновлення родючого шару ґрунту – один сантиметр за сто років.

З початку повномасштабного наступу рф приблизно 34% території України складають зони, що зазнали безпосередньої військової агресії, де вже спостерігається або існує ризик системного порушення поверхневого шару ґрунтів або забруднення.

Після останньої атаки росіян якість повітря у Києві значно погіршилася через високу концентрацію продуктів горіння, хімікатів та пилу. Приблизний підрахунок збитків навколишньому середовищу перевищив 56 мільярдів євро із більш ніж 3300 задокументованими судовими справами. Спеціальний документ має стати керівництвом боротьби з негативним впливом війни на природу. Не лише для України, а й світу», – сказав Андрій Єрмак.

Нагадаємо, що раніше Гетманцев описав схеми, які використовують експортери для торгівлі чорним зерном. Україна у 2023 році поставила історичний рекорд з врожайності.

в