9 січня 2024, 09:50, Земля

Другий етап ринку землі: юрособи поки не уклали жодної угоди

В Україні упродовж тижня з моменту допуску на ринок землі юридичних осіб вони не уклали жодної угоди щодо придбання ділянок. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в ефірі телемарафону.

Аграрний міністр підкреслив, що відкриття вільного ринку землі має допомогти розвитку бізнесу в Україні, а також збільшити об’єм інвестицій, залучених у вітчизняну економіку. Слід зазначити, що український ринок землі офіційно відкрили 1 липня 2021 року. До початку поточного року купувати землю сільськогосподарського призначення мали право виключно фізичні особи – громадяни України.

Також діяло обмеження на максимальну площу ділянки для одного покупця у 100 га. Відповідно до закону про ринок землі в Україні продовжує діяти заборона на купівлю землі іноземцями. Другий етап земельного ринку офіційно стартував 1 січня 2024 року. Він допустив до купівлі земель сільськогосподарського призначення юридичних осіб, збільшивши ліміти на площу земельної ділянки для одного покупця до 10 тис. га.

У нас цілий тиждень вже нового року. У нас немає ні однієї угоди в країні з юридичною особою на ринку землі. Ніхто не спішить», — сказав Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, в Україні в 2023 році аграрії отримали кредитів на 78,8 млрд грн. Також названо вимоги для бажаючих вирощувати медичний канабіс.

в